Chicago a Boston víťazne do finále konferencií, Hossa rozhodol gólom

02.06.2013 Celý región

Víťazný vstup do finále konferencií zámorskej NHL zaznamenali v noci na nedeľu hokejisti Chicaga a Bostonu.

Blackhawks v Západnej konferencii vyhrali na domácom ľade nad obhajcom trofeje Los Angeles tesne 2:1, keď oba góly "jastrabov" mali slovenský rukopis. Do streleckej listiny sa však ako prví zapísali hostia. O jediný gól LA sa v 15. minúte postaral Justin Williams, ktorý využil nešťastnú rozohrávku brankára Crawforda. "Jastrabom" v úvodnej tretine zlyhávala koncovka, hoci svojho súpera prestrieľali v pomere 17:2. Vývoj stretnutia otočili až v druhej polovici druhého dejstva. V 33. minúte dostal na ľavej strane puk Michal Handzuš, poslal ho k Oduyovi a ten neúspešne vystrelil na Quicka. Jeho odrazenú strelu však dorazil Sharp a vyrovnal stav stretnutia na 1:1. Už o štyri minúty neskôr sa do streleckej listiny zapísal ďalší slovenský útočník Marián Hossa, ktorý tečoval strelu Duncana Keitha. Hossu, pre ktorého to bol šiesty gól v play off, po zápase vyhlásili za tretiu hviezdu večera. Na ľade strávil takmer 19 minút, počas ktorých sa prezentoval tromi strelami a jednou "pluskou". Handzuš si počas 14:55 minút takisto pripísal jednen plusový bod.

LA tak zaznamenali šiestu prehru v tohtoročnom play off. Za tesný výsledok môžu ďakovať najmä brankárovi Jonathanovi Quickovi, ktorý podržal tím a zneškodnil 34 z 36 striel. "Vedeli sme, že v sérii nás čakajú zápasy proti Quickovi, ktorý je naozaj skvelý brankár a mal niekoľko skutočne výborných zákrokov. Je skvelý v prechode, rýchlo sa pohybuje zo strany na stranu. Zasypali sme ho strelami a robili sme pred ním všetko, čo bolo v našich silách," uviedol po stretnutí center Blackhawks Dave Bolland, ktorého doplnil Hossa: "Je to jeden z najrýchlejších brankárov v lige, ak nie vôbec najrýchlejší. Nech sa deje čokoľvek, on jednoducho dokáže ten puk zastaviť."

"Nezaslúžili sme si vyhrať tento zápas. Ani si nemyslím, že niekto z tohto tímu sa odváži povedať, že sme si to zaslúžili," tvrdil center Kings Jarret Stoll, ktorý vynechal šesť zápasov konferenčného semifinále pre otras mozgu.

Vo Východnej konferencii Pittsburgh podľahol na vlastnom ľade Bostonu 0:3. Pre "medveďov" to bolo prvé víťazstvo v aktuálnej sezóne nad týmto súperom. Slovenský obranca Bruins Zdeno Chára si svoje osobné štatistiky nerozšíril, ale s 26:32 minútami na ľade bol najvyťaženejším korčuliarom. Na domáceho brankára vyslal jednu strelu a mal dva plusové body.

Najväčšími hviezdami zápasu boli však David Krejčí s dvoma gólmi a Nathan Horton (1+2). Český útočník, ktorý vedie tabuľku produktivity s 19 bodmi (7+12), si vo svojich posledných 45 zápasoch play off pripísal spolu 45 bodov. "Pittsburgh mal celkom dobrý štart a niekoľko naozaj výborných príležitostí. Naopak, my sme mali spočiatku menšie problémy, nedarilo sa nám s pukom dostať hlbšie. Po tom, čo sme strelili prvý gól, situácia sa zmenila a viac sme sa dostávali do ich obranného pásma," uviedol Krejčí.

Zásluhu na veľmi cennom víťazstve mal aj gólman hostí Tuukka Rask, ktorý zastavil všetkých 29 striel a pripísal si prvé čisté konto vo vyraďovacích bojoch. "Súper hral tak, ako sme očakávali. Myslím, že svoj plán splnili lepšie ako my," skonštatoval pre nhl.com Raskov náprotivok z bránky "tučniakov" Tomáš Vokoun.

Stretnutie poznačila nervozita na oboch stranách, čo malo za následok niekoľko šarvátok. Rozhodcovia počas stretnutia udelili 14 penalizácii, z toho až deväť v druhom dejstve. Do malej výmeny názorov sa dostali aj obaja kapitáni - Sidney Crosby a Zdeno Chára. "Toto je play off a takéto veci sa stávajú. Myslím si, že najpodstatnejšie je to, ako sa tento zápas skončil," povedal tréner Bruins Claude Julien.

Druhé finále v Západnej konferencii sa hrá v Chicagu v pondelok o 02.00 h SELČ, druhý súboj Východu v Pittsburghu je na programe v utorok tiež o 02.00 h SELČ.

finále Západnej konferencie - 1. zápas:

Chicago - Los Angeles 2:1 (za domácich HANDZUŠ 0+1, HOSSA 1+0) /stav série: 1:0)
Góly: 33. Sharp (Oduya, HANDZUŠ), 37. HOSSA (Keith, Bickell) - 15. Williams.
Brankári: Crawford - Quick,
strely na bránku: 22:36.
Diváci: 21.535.

finále Východnej konferencie - 1. zápas:

Pittsburgh - Boston 0:3 /stav série: 0:1/
Góly: 9. Krejčí (Horton, Ference), 45. Krejčí (Horton), 48. Horton (Lucic, Campbell).
Brankári: Vokoun - Rask,
strely na bránku: 29:30.
Diváci: 18.628
 

Vyberte región